مراحل ساخت استخربتنیبه طور کلی شامل مراحل زیر است:
۱. طراحی و برنامهریزی: برای ساخت یک استخر بتنی، ابتدا باید یک نقشه درست از طرح استخر با رعایت جزییات طراحی نمود. این نقشه در تمامیمشخصات استخر تاثیر گذار است.
2.شروع اجرا با تعیین محل دقیق اجرای استخر : مشخص کردن محل دقیق اجرای استخر مرحله دیگری قبل از شروع اجرا با گودبرداری است.
3.شروع اجرا با گودبرداری : اولین مرحله برای اجرای یک استخر بتنی ، برداشتن یک گود مناسب با ابعاد استخر است.
4. کفسازی قبل از کفسازی: این مرحله بستگی به شرایط منطقه اجرای استخر دارد. در صورتی که متوجه شوید زمین و خاک منطقه ممکن است در آینده دچار نشست فراوان شود در این مرحله بهتر است با استفاده از مصالح در دسترس مانند خاک و آهک یک کفسازی ابتدایی انجام دهید. این مرحله در اکثر موارد اجرا میشود.
5.آرماتور بندی : با توجه به ابعاد استخر مبلگردهای مناسب را تهیه کنید و آنها را به هم ببافید. این مرحله برای آن است که استخر تماما یک پارچه باشد و در صورت نشست زمین یک ناحیه از استخر دچار ترک نشود.
6. لوله کشی اصولی استخر: با توجه به حجم آب استخر و نوع کاربردی که دارد باید لوله کشی مناسب با لوله استخری یو پی وی سی انجام شود. این مرحله قبل از بتن ریزی لازم الاجراست.
7. اجرای واتر استاپ : یک نکته کلیدی و ارزان قیمت که میتواند در صورت اجرا نشدن استخر شما را بی ارزش کند. پس برای اجرای بهتر جتما از واتراستاپ استفاده کنید.
8. قالب بندی و بتن ریزی : پس از انجام مراحل ذکر شده نوبت به اچرای قالببندی و بتن ریزی است. حتما از بتن با عیار مناسب استفاده کنید.
9. استفاده از مواد آببندی در بتن استخر : در هنگام بتن ریزی در بدنه و کف استخر حتما از مواد افزودنی بتن که مناسب آببندی استخر است استفاده کنید. در صورتی که این مرحله را انجام ندهید دچار دردسر خواهید شد.
10. ویبراتور برای بتن ریزی فراموش نشود: فرض بر اینکه تمام نکات ساخت استخررا به خوبی انجام داده اید ، اما انجام ندادن همین مورد به ظاهر ساده استحکام و آببندی استخر شما را به طور جدی تهدید میکند. البته از این موارد نکات کوچک ولی مهم بسیار در اجرای استخر وجود دارد به همین دلیل پیشنهاد میکنیم از مجری با تجربه در اجرای استخر کمک بگیرید.
11. آببندی مجدد : بسیار از مجریان در این مرحله برای اینکه خیال خودشان را بابت آببندی استخر راحت کنند مجددا از مواد آببندی استفاده میکند.
12. کاشی کاری : در نهایت با کاشی مناسب استخر ، ظاهر استخر را زیبا کنید.
13. از استخر خود لذت ببرید.
اما قبل از اینکه یک استخر بتنی بسازید، ما شما را تشویق میکنیم که تحقیقات خود را انجام دهید تا بتوانید دقیقا بدانید که چه چیزی به دست میآورید.
بهعنوان یکی از تولیدکنندگان و مهندسین اجرا استخر در ایران، ما چند نکته را به اشتراک میگذاریم که قبل از اینکه هر گونه تعهد بزرگی را به سازنده استخر خود بدهید، باید بدانید.
استخرهای بتنی معمولاً حداقل 400 میلیون هزینه دارند و به راحتی میتوانند تا 600 میلیون یا بیشتر هم بروند. اگر به ظاهر یک استخر بتنی علاقه دارید و میخواهید طراحی بسیار قابل تنظیمیداشته باشید، بدیهی است که بتن بهترین انتخاب برای شماست. اما اگر نمیدانستید که گزینههای دیگری دارید، میخواهیم به شما اطلاع دهیم که بله، اگر بودجهتان خیلی کم است، میتوانید یک استخر داخلی مقرون بهصرفهتر تهیه کنید. با همان طراحی و متریال حتی با کیفیت بهتر هم وجود دارد.
ساخت استخربتنی، به طور متوسط بین 3 تا 6 ماه طول میکشد، و اگر هوا نامساعد باشد یا سازنده شما با تاخیر مواجه شود، میتواند بیشتر طول بکشد. و حتی اگر عجله ندارید تا استخر خود را قبل از فصل بعدی شنا در زمین قرار دهید، حیاط شما با تیمیاز کارگران که دائماً میآیند و میروند، دچار آشفتگی کامل میشود. اگر استخر بتنی دارید پاک کردن جلبک از این نوع استخرها دشوار است.
برای ساخت یک استخر بتنی، باید به استانداردهای مربوط به گچ متخلخل و ناهموار است و فضای مناسبی را برای رشد جلبکها ایجاد میکند. دیوارهای بتنی استخر به مسواک زدن هفتگی با برس فولادی، زمان زیادی برای فیلتراسیون و مقدار مناسب کلر نیاز دارند تا جلبکها را دور نگه دارد. از انجام این کارها صرف نظر کنید و مطمئن باشید که در کمترین زمان یک استخر سبز خواهید داشت.
آیا تا به حال انگشت پای خود را روی دیوار یا کف استخر خراشیده اید؟ بله، این اتفاق در استخرهای فایبرگلاس رخ نمیدهد، اما استخرهای بتنی تقریباً تضمینی هستند که در برخی مواقع شما را خراش میدهند (حتی میتوانند لوازم جانبی و صفحههای ساعت را خراش دهند).
استخرهای فایبر گلاس معمولاً هزینه کمتری نسبت به بتنی دارند. هزینه نگهداری آنها نیز کمتر است. سطح استخر فایبرگلاس بادوام، صاف و مقاوم در برابر جلبک است که به معنای صرفه جویی در مصرف مواد شیمیایی و برق است. به طور معمول، اگر به خوبی از استخر فایبر گلاس خود نگهداری کنید، نیازی به لایه برداری مجدد در طول عمر استخر خود نخواهید داشت.
در اینجا میتوانید در مورد مزایا و معایب استخرهای فایبرگلاس بیشتر بخوانید.
مهمترین استاندارد برای ساخت استخربتنی، استاندارد ACI 350 میباشد که توسط انجمن بتن آمریکا (American Concrete Institute) تهیه شده است.
این استاندارد شامل مواردی مانند ضخامت بتن، قواعد طراحی، تحلیل و نصب پوششهای استخر، کفپوشها، دیوارهها و سایر بخشهای استخر میباشد. در این استاندارد، مواردی مانند تعداد و اندازه تسمههای فولادی، وضعیت ظرفیت لرزه ای، محدودیتهای استفاده از بتن، مواد عایق حرارتی و سیستمهای تهویه هوا و دیگر اجزای استخر نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
به طور کلی، برای ساخت یک استخر بتنی ایمن و دوامدار، باید به استانداردهای مشخص و قوانین مربوطه در کشور خودتان توجه کنید و با توجه به شرایط خاص محیط، اقدام به طراحی و اجرای استخر نمایید.